Huvudmän och säkerhet

Om du inte känner till begreppen huvudmän och säkerhet är det läge att läsa igenom nedanstående förklaringar eftersom det är mycket vanliga begrepp i termer av båtlån.

Gäldenär & Borgenär

Ett båtlån innebär att gäldenären, låntagaren, tar del av en summa pengar från borgenären, långivaren. Mellan parterna uppstår ett låneavtal som innebär att gäldenären på en förutbestämd tid skall betala tillbaka de lånade pengarna. För att långivaren skall få ut någonting av lånet så tas ofta en avgift ut för att han möjliggjort låntagaren att få låna pengar. En avgift som allt som ofta benämns som ränta. Ett lån kostar alltså ofta pengar att inneha.

Säkerhet

Det är heller inte helt ovanligt att kreditgivaren vill garantera att lånet betalas tillbaka i framtiden. För att försäkra sig om att pengarna skall komma tillbaka så kan han kräva att det skall finnas en säkerhet för båtlånet. Ofta är det båten som köps som blir säkerheten för långivaren. Skulle låntagaren, av någon anledning, inte ha möjlighet att betala tillbaka lånet kan långivaren alltid ta tillbaka båten – eftersom det är med hans pengar som båten införskaffats. Vad långivaren gör med båten spelar egentligen ingen roll, men antingen behåller han den som en investering eller väljer han att sälja den för att få ut pengarna som låntagaren misslyckats med att betala tillbaks.

Borgensman

Det kan också vara så att låntagaren får ange en person som säkerhet. Att göra på det viset kallas att man använder sig av en borgensman. Borgensmannen får samma skyldigheter som låntagaren – vilket innebär att vid tillfälle då låntagaren inte kan betala blir det borgensmannens skyldighet att istället ersätta långivaren.