De som oftast agerar kreditgivare vid båtlån är bankerna. Det har tidigare upplevts som i stort sett  omöjligt att få låna pengar om det finns en registrerad betalningsanmärkning hos lånetagaren – men antalet företag som erbjuder lån trots anmärkningar börjar dock växa. Dessa företag väljer istället att se till människors framtida möjligheter till att kunna betala tillbaka exempelvis ett båtlån. Räntan på den typen av lån är dock högre än de man får hos bankerna, vilket innebär större risk att låntagaren inte kan betala tillbaks de utlånade pengarna. Ta en titt  på vår lista över vilka kreditgivare som erbjuder båtlån nedan!

Handelsbanken

Handelsbanken har skapat ett lånalternativ som skall täcka olika investeringar i fordon. I det lånet ingår också ett förmånligt båtlån. Du skall fylla i en låneansökan, bli kreditprövad och slutligen signera avtalet för att få låna pengar till din båt. Handelsbanken medger lån upp till 80 procent av båtens värde. Företaget tillåter lån för både begagnat och nytt oavsett om du köper privat eller via certifierad säljare.

Kontantinsats

Handelsbanken håller en standard som de flesta när det gäller kontantinsatsen. De vill ha minst 20 procent insatta och tillåter att du använder dig av exempelvis en inbytesbåt. 

Amortering

Du kan själv välja om du vill använda dig av rak amortering eller om du önskar att betala via annuitet. Du kan givetvis när som helst lösa in hela lånet eller göra större amorteringar.

Avgifter

Avgifterna sätts av det lokala kontoret efter en kreditprövning.

Räntor

Räntan är rörlig och bestäms individuellt av ditt lokala bankkontor. För aktuella räntor hos Handelsbanken hänvisar vi till deras hemsida.

Nordea

Nordea är också en bank som erbjuder privatpersoner lån till båtköp via sitt finansbolag Nordea Finans. Företaget kräver att köpet går genom en professionell handlare, det vill säga inte privata köp. Det lägsta beloppet som godkänns är 30 000 kronor och du måste minst vara 20 år gammal för att bli beviljad ett båtlån. Sedvanlig kreditprövning genomförs av företaget. Båten måste också vara helförsäkrad under kredittiden.

Kontantinsats

Minst 20 procent skall betalas som kontantinsats av låntagaren.

Amortering

Amorteringen sker antingen via annuitet eller via rak amortering. 

Avgifter

Nordea har en uppläggningsavgift på 700 kronor för båtlån och en aviseringsavgift på 20 kronor för ett belastningskonto hos dem. Är du förmånskund minskar uppläggningsavgiften till 350 kronor och aviavgiften till 20 kronor. Samma sak gäller om du är PLUS-kund med skillnaden att uppläggningsavgiften istället blir 525 kronor.

Räntor

För aktuella räntor hos Nordea hänvisar vi till deras hemsida.

SEB

SEB profilerar sig som ett företag vilka erbjuder ett förmånligt lån till båtar då du skall köpa antingen begagnat eller nytt från en certifierad handlare. Beroende på hur din ekonomiska situation ser ut kan du låna från 40 000 kronor och uppåt. Båten får inte vara levererad när båtlånet tecknas. Det är båten som i normalfallet utgör säkerheten för lånet. Du får också ett års gratis medlemskap i Sjöassistans. Skulle du redan vara medlem bjuder de istället på uppläggningsavgiften. Genom ett medlemskap hos Sjöassistans får du:

– Bärgning/bogsering och hemtransport.
– Assistans vid bränslestopp.
– Sänkt självrisk på din båtförsäkring.
– Skärgårdsinformation och personlig service.

Kontantinsats

Kontantinsatsen hos SEB ligger på minst 20 procent.

Amortering

Möjlighet till både rak amortering och annuitet finns. Du kan när som helst öka din amorteringsstorlek utan extra kostnad. Amorteringstiden är för motorbåtar 15 år och 30 år för segelbåtar.

Avgifter

SEB tar ut en uppläggningsavgift på 500 kronor. De tar också en kostnad för avier på 40 kronor om du inte väljer att ta autogiro. Då blir aviavgiften gratis.

Räntor

Du väljer själv om du vill ha fast eller rölig ränta. För aktuella räntor och mer information hänvisar vi till SEB och deras Webbplats.

Swedbank

Swedbank erbjuder, enligt dem själva, marknadens mest förmånliga båtlån. Ansökan bearbetas nästan alltid samma dag. Båten som skall köpas måste handlas av en godkänd fackhandlare. Det finns möjlighet att låna upp till 80 procent av båtens värde. Swedbank erbjuder även andra typer av lån. Bland annat vanliga privatlån utan säkerhet och företagslån. För företagslån utan UC eller vanliga lån utan UC hänvisar vi dig till andra långivare.

Kontantinsats

Swedbank kräver minst 20 procent av båtens pris som kontantinsats, som är fullt möjlig att lösa med hjälp av en inbytesbåt.

Amortering

Du kommer själv överrens tillsammans med Swedbank hur amorteringsplanen skall läggas upp med hänsyn till stolek på båtlånet samt vilken båttyp som lånet gäller. Du får när som helst lösa in lånet i förtid eller göra en större inbetalning utan extra kostnad.

Avgifter

Swedbank har inga avgifter för båtlån.

Räntor

För aktuella räntor hos Swedbank hänvisar vi till deras hemsida.