Köpekontrakt

Vid köp av båt rör det sig ofta om större summor, vilket ökar vikten av att vara noggrann med allt kringliggande runt köpet. Ett köpekontrakt är mycket viktigt att teckna vid köpet, och det här görs alltid när du köper en ny båt av en båthandlare. För att få en så trygg affär som möjligt kan det vara vea att kontrollera hurivida försäljaren har korrekta affärer från tidigare – köp aldrig en båt från en oseriös handlare, en dålig affär straffar sig alltid förr eller senare.

Skulle du istället köpa en båt privat är det du själv som köpare som har det yttersta ansvaret för kvitton och kontrakt. Att affären går rätt till när du köper båt från en privatperson är upp till dig att säkerställa, och  det är viktigt att du är helt på det klara med vad som ingår i köpet, och att du ser till att få ett skrivet kvitto på köpet.

Få båten besiktigad

Det kan också vara bra att få båten besiktad av någon kunnig person, som objektivt kan hitta dolda fel. Har man äntligen hittat sin drömbåt för ett rimligt pris är det lätt att förbise eventuella problem med den. Det är därför alltid en bra idé att ta hjälp från någon som är oberoende, som kan ta en titt på båten och dess skick.

Det rekommenderas också att göra en ägarupplysning på personen som säljer båten, så du är säker på att denne faktiskt står som ägare och inte försöker sälja en stulen båt eller liknande.

Ägarupplysning

Det rekommenderas också att göra en ägarupplysning på personen som säljer båten, så du är säker på att denne faktiskt står som ägare och inte försöker sälja en stulen båt eller liknande. Verkar affären lite för bra för att vara sann skulle det mycket väl kunna vara så, och du vill inte blå inblandad i en stöldhärva – så se till att kolla upp att försäljaren är seriös innan du genomför köpet.

Står du istället i andra änden av affären, och ska sälja en båt, rekommenderar vi att du gör en liten koll på din eventuella köpare. Det kan vara bra att känna till om personen som vill köpa din båt på något sätt har misskött sin ekonomi tidigare, genom att exempelvis ha tagit ofärmånliga smslån. Du bör inte sälja till en sådan person, eftersom det då kan bli svårt att i slutändan få in de pengar man begärt för båten.